Η Ιστορία της περιοχής μας (Ατσαλένιο)

Μνήμες από Χαμένες Πατρίδες...
Οι Κλαζομενές και τα Βουρλά μας...

 

Συχνά οι κάτοικοι του Ηρακλείου κινούμενοι προς το κέντρο της πόλης,συναντούν την πινακίδα "Κλαζομενές"
Οι Νέες Κλαζομενές,όπως ορθά θα έπρεπε να γράφουν οι πινακίδες,δεν είναι άλλες από το γνωστό σε όλους Ατσαλένιο ή Τοπ Αλτί,που μετά την τουρκοκρατία μετονομάστηκε σε Ν.Κλαζομενές,μετά την εγκατάσταση στο Ηράκλειο χιλιάδων μικρασιατών και ιδιαίτερα 3.000 Βουρλιωτών που ξεριζώθηκαν από την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών ή Βρυούλων.
Η ονομασία δόθηκε στην συνοικία την δεκαετία του '30 όταν φτιάχτηκαν με προσωπική εργασία των προσφύγων τα πανομοιότυπα προσφυγικά σπίτια, μερικά πό τα οποία διασώζονται και σήμερα.Για το λόγο αυτό και οι ονομασίες των δρόμων στις Ν.Κλαζομενές (Ατσαλένιο),παραπέμπουν στις χαμένες πατρίδες της Μ.Ασίας,όπως η Λεωφόρος Ιωνίας, η οδός Βρυουλών κ.ά.

Τοποθεσία
Το παλιό Ατσαλένιο ήταν ανατολικά της πλατείας Αναξαγόρα και επεκτεινόταν μέχρι τις "5 ελιές".Μετά την Μικρασιατική καταστροφή 3.000 Βουρλιώτες πολιτογραφήθηκαν ως δημότες του Δήμου Ηρακλείου.Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στις Νέες Κλαζομενές. Η πλειονότητα όλων αυτών είχαν ως κύριο επάγγελμα την γεωργία,με την καλλιέργεια ελιών,αλλά κυρίως αμπελιών (σουλτανίνας).


Άρθρο του δασκάλου Μανόλη Χετζογιαννάκη

Μέσα στις σελίδες των βιβλίων αυτών ζωντανεύει το δράμα των μικρασιατών,των προσφύγων!Ζωντανεύουν οι μνήμες των Χαμένων Πατρίδων!






Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και ζωγραφιές των μαθητών με κάρβουνο.
















































Ηράκλειο 2014   Κατερίνα Σαρρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου